Møt Apichaya Wanthiang


Apichaya Wanthiang i arbeid med kunstverket Everything Flows. Foto: Diana Lindbjerg

Tett på: Campus Ås

Hele 21 kunstnere har skapt kunst spesielt til nye Veterinærhøgskolen (NMBU) og Veterinærinstituttet.

Apichaya Wanthiang begynte med et bilde av bestemorens oversvømte risåker i Thailand og skapte et monumentalt verk for et forskningsmiljø på nettopp globale klimaendringer.

Akrylmaling på MDF-plater og et tremøbel

Everything Flows, 2020

HvorVeterinærbygningen
KunstnerApichaya Wanthiang

Kunstneren inntar rommets tre vegger med et monumentalt maleri. På gulvet står tremøblet The Loop. Det åpne rommet går i dialog med arkitekturen innover i bygningen og med utsikten over parken. Kunstverket er synlig fra utsiden, akkurat som veggmaleriet til Anders Smebye på Veterinærinstituttet, og begge verkene deler de tematiske berøringspunktene vann og økologi. De landskapslignende formene i maleriet er arbeidet frem vått i vått på liggende plater til en organisk og flytende helhet. De to benkene bukter seg gjentakende rundt bordet som ringer i vann.

Bakgrunnen for kunstverket er kunstnerens opplevelse av familiens oversvømte risåkrer i hjemlandet Thailand, en erfaring hun stadig bruker som utgangspunkt i sin kunst. Maleriet er en personlig refleksjon over et alvorlig tema: lokale konsekvenser av klimaendringer og verdenssamfunnets ansvar for og håndtering av naturkatastrofer.

The Loop er laget i samarbeid med arkitekt Cristian Stefanescu.


Fotograf: Øystein Thorvaldsen

– Jeg skapte bildet ved å kaste bøtter med maling som rant i forskjellige retninger, og lot malingen fordampe. Sånn fikk miljøfaktorer som tyngdekraft og vær bli medvirkende til verket.

Apichaya Wanthiang

– Jeg har samlet bilder av oversvømmelser i flere år. Først var det bare bilder av flom i Thailand, men etter en stund inkluderte jeg bilder fra andre steder i verden også. Jeg ville utforske om jeg kunne omskape informasjonen i dem til noe som kunne påvirke kroppene våre og aktivere sansene.


Store, opplyste vinduer gjør at det monumentale veggmaleriet synes godt fra utsiden av Veterinærbygningen også.

Foto: Øystein Thorvaldsen

– Jeg spurte meg hvordan jeg kunne lage et maleri som var oppbygd organisk, og der tilfeldighetene fikk være medskapende.


Maleriet Everything Flows og tremøbelet The Loop. Foto: Øystein Thorvaldsen

– Jeg så for meg illustrasjoner på tempelvegger, og den grenlignende fortellerstrukturen man kan se på disse veggene. Det er en måte å fortelle historier på som kanskje peker på muligheten for at flere ting skjer på samme tid.

Jeg ville at maleriet skulle kunne oppleves nesten som arkitektur, fysisk og psykologisk, og ha en effekt på kroppen.

Foto: Apichaya Wanthiang

Apichaya Wanthiang (f. 1987 i Bangkok) har en BFA fra Sint-Lukas i Brussel og en MFA fra Kunstakademiet ved UiB. Wanthiang konstruerer miljøer – som arkitektur eller objekter, eller i form av bevegelse – for å undersøke hvordan de påvirker persepsjon, adferd og vår interaksjon med hverandre. Gjennom å skape disse spesifikke miljøene kan hun indirekte studere mennesket. Hun er opptatt av landskapene vi vokser opp i og lever i; materialiteten, teksturen, atmosfæren og været rundt oss; og historiene vi deler og måtene vi gjenforteller dem på. Hun er også opptatt av utdanning, og har vært høgskolelektor ved Kunstakademiene i Trondheim og Bergen.

Foto: Diana Lindbjerg

Totalt har 21 kunstnere bidratt med ny kunst laget spesielt til Campus Ås – inne og ute. Vil du lese om flere av kunstprosjektene? Klikk deg inn på
prosjektsiden vår.

Fakta om Campus Ås

  • Flyttingen av Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen fra Adamstuen i Oslo, er så langt en av de største i forsknings -og universitetssektoren i Norge.
  • Det nye veterinærbygget er en samlokalisering av Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Campus Ås.
  • Bygget består av åtte sammenknyttede bygninger med til sammen 2400 rom. Brutto bygningsareal er 63000 kvm.
  • Byggherre: Statsbygg
  • Offisiell åpning: 1. september 2021