Liten Háldi

Iver Jåks

 

Om

– Jåks miniatyrskulptur Liten Háldi er fantasieggende. Det samiske ordet háldi viser til et åndelig vesen, kanskje en skytsånd. Háldi er fremstilt på reise i en båt. Samtidig er skulpturen sterkt abstrahert. Den forteller om et møte mellom to former, mellom to materialer, to farger, to teksturer. Reisen går i konkret forstand over vann eller is – eller den henspiller metaforisk på alt levende. Den virkningsfulle speilingen tilfører andre dimensjoner i møte mellom fysisk reelle og virtuelle rom. Det er en monumental komposisjon – de små dimensjonene uaktet – en hyllest til kunst, materie, sanselighet, ånd og liv, sier Svein Aamold, Professor kunstvitenskap, UiT Norges arktiske universitet, Tromsø.

Iver Jåks regnes av mange som den ledende samiske kunstneren i vår tid. På en personlig og nyskapende måte arbeidet han i spennet mellom internasjonal samtidskunst og samisk håndverks- og kunsttradisjon. Jåks’ virksomhet som kunstner var svært omfattende og mangfoldig.

I løpet av karrieren virket han blant annet som samisk kunsthåndverker, illustratør, tegner, grafiker, maler og skulptør. Teorifagbyggets Jåks-samling gir et bredt bilde av kunstnerskapet. I perioden 1994 – 99 var Jåks knyttet til Universitetet som artist in residence.

Detaljer

Datering

1996

Kunstner

Iver Jåks

Kategori

Installasjon, Skulptur

Teknikk og materiale

Horn og jerntre på glassplate

Mål


Høyde: 1,8cm

Reference

KORO.005861