Eventyrstein

A K Dolven

 

Om

Alle dei fire delane av Dolven sitt prosjekt jeg fant jeg fant – alt er ikke som du tror det er ser du spelar på det som er funne: funne stemmer, funne lys, funne stein, funne fotografi og funne historier. Objekta er lokalt forankra og har ei poetisk og undersøkande tilnærming til korleis vi stiller oss til fortida, forfedrane våre, kultur, lys og natur.

Kampestein på 5 tonn, donert av Gunn Helmersen frå Gildeskål kommune i Nordland. Steinen er bearbeidet for å kunne montere to høyttalere. Frå steinen kan ein høyre lappiske eventyr og sagn hentet frå Just Knud Qvigstads utgivelse frå 1927, og mellom eventyra blir det spelt ein gamal samisk joik.

Lappiske eventyr og sagn: Laksens samtale med andre fisker, Sisselona stjeler risens gullskrin og bukk, Hva månedene sier, Hvorledes hellige offersteder blir utskjemt, Lusas opprinnelse, Draugen i fiskerbåten, Offerstener III, Stallo og Lille-Per, Risens liv i egget, En haldigpike kommer til en gutt om natten, Petter Dass og den onde, De syv sovere, En havmann varsler storm, Mars måned, Den dovne og skittenferdige pike, Underjordiske, Den tyvaktige gryte, Stallo i Karlebotn, Draugene på Moholmen, Å lage smørkatt, Anders Hansen, Draugen varsler forlis, Laksen og seien, Havfruens spørsmål, En kort fortelling om en draug, KuaHuvva-Hans, Skoltelappene løper om som ulver og bjørner, Havfrua, Karen-Ola, Lappenes rettesnor: gutten og trollet, Draugen varsler forlis, Kjempefuglen, En bytting, Menneskets sjel er i skikkelse av en humle, Offerstener, Ekornets ønske, Kona som hest, Reven leter efter mat, Stika-Per, Farsott, Hellige fjell, Ulven med hårløse føtter, Stallo og Lutt.

Stemme: Marit Adeleide Andreassen.

Ii Olmmoš Galgga Riggáid Doarjut.

Joik: Biret Elle Balto og Laila Somby Sandvik.

Detaljer

Datering

2014

Kunstner

A K Dolven

Kategori

Skulptur

Teknikk og materiale

Bearbeidet granittstein

Mål


Høyde: 1.5m
Bredde: 2.5m
Dybde: 2m

Reference

KORO.006794

Presentasjon av kunstneren

Kunstner A K Dolven er bosatt i London og Lofoten og arbeider innenfor flere medier. A K Dolven, utdannet i Paris og Oslo, anses som en av Norges mest anerkjente kunstnere nasjonalt og internasjonalt og har stilt ut – og er representert på en rekke sentraleinstitusjoner og samlinger verden over. I 2004 var hun Festspillkunstner i Bergen og hennes verk Engeler permanent plassert i uterom i Lodz, Derry, Berlin og Henie-Onstad Kunstsenter i Oslo.A K Dolvens arbeider omhandler blant annet scener fra hverdagslivet. I disse arbeidene iscenesetter hun det ordinære for å vise at ingenting i livet er ordinært. Untuned Bell er ute av pitch; ustemt i forhold til en majoritet, her åpnes et rom for refleksjon over annerledesheten og et ønske om deltakelse fra publikum.