Aktuelt

Øystein Strand blir konstituert direktør i KORO

I forbindelse med at Sigurd Sverdrup Sandmo har sagt opp sin stilling som direktør i KORO for å bli direktør for Musikkselskapet Harmonien i Bergen, har Kultur- og likestillingsdepartementet konstituert Øystein Strand i stillingen som direktør for KORO.  

–  Jeg går inn i dette med stort engasjement for KOROs viktige samfunnsoppdrag, og med ydmykhet og respekt for den store fagkompetansen som finnes i virksomheten, sier Øystein Strand. Han tiltrer stillingen 1. oktober, for inntil ett år. 

Øystein Strand har bred erfaring fra ulike deler av kultursektoren. Han har bakgrunn som utøvende musiker, produsent og kulturleder innen både kommunale og statlige virksomheter. Strand har blant annet vært avdelingsdirektør i Kultur- og likestillingsdepartementet og direktør for Kulturtanken. Han kommer nå fra stillingen som direktør for kunstnerisk produksjon og formidling i Kulturdirektoratet.

Øystein Strand tiltrer som direktør i KORO 1. oktober. Foto: Mats Bakken

– Mitt inntrykk er at KORO er en svært veldrevet virksomhet med god måloppnåelse, og jeg ser frem til å bli kjent med og samarbeide med alle de dedikerte og svært kompetente folka som jobber der. Både nåværende direktør Sigurd Sverdrup Sandmo og tidligere KORO-direktør Svein Bjørkås er lederkolleger som jeg har stor respekt for, og det er ikke til å legge skjul på at jeg kjenner på et ansvar og en forpliktelse til å ivareta og videreføre det gode arbeidet, og den gode utviklingen som virksomheten er inne i.

– I det korte perspektivet er det mange store og viktige pågående prosjekter som skal ha høyeste prioritet, og som jeg ser frem til å sette meg inn i og arbeide med.

Sigurd Sverdrup Sandmo forlater direktørstillingen i KORO etter tre år.

Sigurd Sandmo har vært direktør for KORO siden høsten 2021. Sverdrup blir administrerende direktør for Musikkselskapet Harmonien i Bergen fra 15. oktober. Foto: Niklas Hart

– Det er vemodig å forlate KORO i en periode der vi er inne i så mange store prosjekter som til fulle demonstrerer betydningen av KOROs samfunnsoppdrag. KORO representerer et sterkt og tverrfaglig miljø for kunst i offentlige rom, og de tre siste årene har vært preget av mange og komplekse oppdrag der organisasjonen har demonstrert høy kompetanse og stor grad av fleksibilitet og gjennomføringsevne. Jeg er stolt av hva organisasjonen har fått til disse årene, og jeg kan forsikre om at jeg forlater et kompetent KORO i godt hold. Jeg kommer til å savne mine dyktige kolleger og det tette samarbeidet med denne delen av kunstfeltet. Når det er sagt ser jeg frem til andre store utfordringer i Bergen i årene som kommer, og til å følge gjennomføringen av KOROs mange pågående prosjekter derfra.  

Et ønske om å styrke det visuelle kunstfeltet 
 KORO er statens fagorgan for kunst i offentlige rom, og én av tretten underliggende virksomheter til i Kultur- og likestillingsdepartementet. Flere av de tretten virksomhetene er relativt sett små enheter, som KORO med sine 27 ansatte. Kravet til forvaltningen øker stadig, og det stilles ikke lavere krav til små virksomheter enn til store. KUD signaliserer at de ønsker å se på den helhetlige organiseringen av sine underliggende virksomheter, blant annet ut fra et ønske om å styrke driftskritisk kompetanse innen fagfelt som IKT-sikkerhet og jus.  

Departementet har derfor bedt Strand gjøre en vurdering av hvorvidt det er best at KORO fortsetter å være en egen virksomhet eller om en sammenslåing med Kulturdirektoratet kan være en fruktbar løsning. Både KORO og Kulturdirektoratet har ansvar for og forvalter virkemidler knyttet til det visuelle kunstfeltet, og ivaretakelse av prinsippet om armlengdes avstand står sentralt i begge virksomheter. Arbeidet med utredningen i KORO er også ment å gi departementet et kunnskapsgrunnlag for å vurdere om det kan være hensiktsmessig å utrede flere sammenslåinger eller etablering av flere fellesløsninger i tiden fremover.

I mandatet står det «Utredningen skal vurdere hvordan organisering av KORO best kan innrettes for å sikre at flest mulig møter et mangfold av kunst av høy kvalitet i offentlige bygg og på offentlige arenaer og samtidig utvikle samtidskunsten og gi kunstnerne oppdrag og inntekter. Den overordnede politiske ambisjonen er å stimulere positiv utvikling av samtidens mangfoldige kunst- og kulturuttrykk og å bidra til at kunst og kultur skapes, bevares, dokumenteres og gjøres tilgjengelig for flest mulig.»  

–   Jeg er glad for at Kultur- og likestillingsdepartementet er så tydelig på sin ambisjon om å styrke det visuelle kunstfeltets rammevilkår og posisjon i samfunnet, og mener at det er et klokt å benytte anledningen ved et direktørskifte til å ta en fot i bakken for å vurdere hva som er den mest hensiktsmessige organiseringen for å ivareta KOROs viktige samfunnsoppdrag i et langsiktig perspektiv, sier Øystein Strand.

– KORO er i dag en veldrevet virksomhet, men møter samtidig forvaltningsmessige krav som alle mindre statlige etater kan oppleve som utfordrende. At Kulturdepartementet ønsker en vurdering av hvordan en best mulig kan realisere KOROs samfunnsoppdrag er ikke uventet, og det er da også varslet flere slike prosesser i årene som kommer. Jeg ønsker Øystein Strand lykke til med det oppdraget han er satt til å gjennomføre, og er sikker på at også samfunnsoppdraget, organisasjonen og de mange pågående prosjektene er i gode hender hos ham, sier Sigurd Sverdrup Sandmo. 

Øystein Strand skal levere en beskrivelse av handlingsalternativer og en anbefaling til politisk ledelse i Kultur- og likestillingsdepartementet innen 15. februar 2025.  

Les KUDs kunngjøring her og hele mandatet på regjeringen.no her.