Beate Hølmebakk og Per Tamsen
22. juli plassen
Forslaget består av tre deler som hver for seg har et forhold til åstedet, dets historie og de som ble berørt, og som sammen skaper ulike innganger til å diskutere 22. juli-hendelsen og sette den inn i en større sammenheng: Et nytt navn på søndre del av Johan Nygaardsvolds plass, et sirkulært minnested med et indre rom med særlige akustiske egenskaper sentralt plassert på plassen, og omarbeiding av plassgulvets historisk forankrede mønster.
Minnestedet skal være et sted for refleksjon og følelser, og for å forberede eller fortsette de nødvendige samtalene om terrorangrepet, dets årsaker og konsekvenser.
– Beate Hølmebakk og Per Tamsen, Manthey Kula
Beate Hølmebakk og Per Tamsen
Beate Hølmebakk (født 1963 i Oslo) studerte arkitektur ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) og ved The Irwin S. Chanin School of Architecture of Cooper Union. Hun er professor ved AHO og har vært kunstnerisk professor ved Chalmers tekniska högskola, gjesteprofessor ved Universidad de Navarra, og ved Cornell University. Per Tamsen (født 1967 i Halmstad, Sverige). Han studerte arkitektur ved Lunds universitet, ved KTH i Stockholm, og ved AHO. Sammen har Hølmebakk og Tamsen drevet arkitektkontoret Manthey Kula siden 2004.
Manthey Kulas produksjon spenner fra ideelle, undersøkende prosjekter til private og offentlige oppdrag. Kontoret har i samarbeid med det belgiske landskapsarkitekkontoret Bureau Bas Smets utformet minnestedet ved Utøyakaia. Manthey Kula har også tegnet det nasjonale veteranmonumentet på Akershus.
Manthey Kulas arbeider er bredt publisert og representert ved en rekke utstillinger. Flere av kontorets prosjekter inngår i museumssamlinger både i og utenfor Norge. I 2022 mottok både Hølmebakk og Tamsen den svenske Prins Eugene-medaljen for fremragende kunstnerisk virke.