Skisseforslag til nytt minnested etter 22. juli, Henning Sunde, Hanne Tyrmi og Rainer Stange: Store bronseskulpturer av kappede trær rammes inn av en lund med grønne vekster. Minnelunden representerer tiden som stoppet og tiden som kommer. Navnene på de drepte i terrorangrepet står som årringer i en stor stubbeskulptur ved inngangen. © Henning Sunde, Hanne Tyrmi, Rainer Stange / KORO

Henning Sunde, Hanne Tyrmi og Rainer Stange

En minnelund for 22. juli

Vårt forslag er en minnelund for 22. juli. En minnelund som både har i seg det mørke og harde, det vi aldri skal glemme. Et frossent landskap. Tiden som stoppet den dagen.

Men også en minnelund som gir varme og fremtidstro. Et godt sted å være, der vi kan oppleve det som vokser, gror og blir stadig større. Tiden som kommer.

Minnelunden søker en balanse mellom det bestandige og det skjøre. Det som må pleies, voktes og gis kjærlighet, hver dag og til enhver tid, uten at det vonde gjemmes bort eller glemmes.

– Henning Sunde, Hanne Tyrmi og Rainer Stange

Skisseforslag til nytt minnested etter 22. juli, Henning Sunde, Hanne Tyrmi og Rainer Stange. © Henning Sunde, Hanne Tyrmi, Rainer Stange / KORO

Henning SundeHanne Tyrmi og Rainer Stange

Henning Sunde (født 1977) er kreativ leder og grunnlegger av Rodeo arkitekter, et kontor som holder til i Oslo og Gøteborg. Sunde har vært pådriver for en bærende idé om at utformingen av våre omgivelser krever flere blikk for å svare ut individet og samfunnets behov. Rodeo består derfor av både arkitekter, byplanleggere, landskapsarkitekter og flere typer samfunnsvitere innen sosiologi, samfunnsgeografi og miljøpsykologi. Kontoret jobber i dag med mange av landets mest innovative prosjekter slik som Grønlikaia, Oslo Horisont, nye NRK på Ensjø og nye Unity Arena på Fornebu. Sunde står også bak Byens Tak, en arena for arkitektur og bykultur på toppen av Folketeaterbygget.

Hanne Tyrmi (født 1954) er en norsk billedkunstner med flere utstillinger på kjente nasjonale og internasjonale arenaer. Tyrmi arbeider innenfor et mangfold av skulpturelle uttrykk, teknikker og materialer, og ofte med monumentale installasjoner. Hennes kunstnerskap preges av at det kroppsnære og sanselige gis en framtredende plass i kommunikasjonen med betrakteren. Tyrmi ble tildelt Brynestads minnestipend i 2022. I forbindelse med utstilling på Kunstnernes Hus ble det laget en dokumentarfilm om Tyrmi, som vant Nordic Docs 2023.

Rainer Stange (født 1964) er en av de mest profilerte landskapsarkitekter i Skandinavia og grunnlegger av Bokemo, et arkitekt- og landskapsarkitektkontor som holder til i Oslo. Han har lang fartstid og har spesialisert seg på byrom og parker med høy grad av kompleksitet og tverrfaglighet. Hans prosjekter har høy teknisk kvalitet, økologisk dimensjon og med kunstnerisk nerve. Rainer har ledet flere store norske landskapsprosjekter, som Karl Johans gate, Carl Berners plass, Dronning Eufemias gate og Klosterenga (skulptur-)park og mange andre ikoner i norsk landskapsarkitektur.