Vågestykke #1 Luftballett

Margrethe Kolstad Brekke

 

Om

Frå tirsdag 6. september 2016 går Vågestykke og første prosjekt: Luftballett av stabelen. Over 100 studentar er involverte og tilsette frå barnehagelærarutdanninga, lærarutdanninga og ingeniørutdanningane bidrar aktivt i prosjektet. Spørsmålet som driv kunstprosjektet er korleis fornybar energi kan sjå ut – kva er alternativa til petroleumsutvinning? Dragar – flygande vindmøller – syner seg å vere eit mogleg svar.

Luftballett – begynte med verdensmester i akrobatisk hangglider Jon Gjerdes drøm om å overføre den kraftige lyden av å fly og gjøre løkker på hangglideren til et publikum på bakken mens han fremførte en dans i luften. Gjerde, i tillegg til å være en hangglider-akrobat, er også en økobarmer og involvert i den teknologiske utviklingen av Airborne Wind Energy, en slags vindenergi som bruker drager i store høyder. I fremtiden kan luftbåren vindenergi utgjøre et konstruktivt element i energimiksen. Drager i store høyder kan generere mer kraft enn tyngre konstruksjoner nær bakken. Kvar dag kan man sjå ein hanggliderdans i lufta over Kronstad, framført med to pilotar.

Sopran og komponist Hilde Annine Hasselberg og lyddesignar Thorolf Thuestad improviserte og spelte saman med lyden av Gjerdes hangglider-loops, og lyden produsert av stoffet i hangglider som plystrar seg gjennom lufta.

Hilde Annine Hasselberg speler ein konsert i kantina.

Hilde Annine Hasselberg speler også ein konsert i Kronstadskogen.

På bakken gjennomførte 115 studentar ein flashmob (ute og inne på campus) ein koreografert massedans av Kari Thorkildsen. Se fleire bilete i karusellen over.

 

I løpet av 2016 opphald Øystein Nesheim mye tid i Kronstadskogen og jobba med scenografien for selve konferansen Framtidsforum. Han jobba med Gro Eide og hennes studenter, og i løpet av sensommaren utfoldet deira gigantiske samarbeidskunstverk. Ei teltlignande struktur ble satt opp, stoffane dekorert med alfabeta fra Thomas More’s Utopia saman med alchymiske symboler på luft, ild, jord og vann. Jon Gjerdes utkast til hangglider-dansen blei integrert i ornamenta.

Malinga lagde Øystein Nesheim av jernoksid, avledet av det forlatte jernbaneavfallet som vart funnet i skogbunnen.

Video: Jon Hoem.

 

Kvar dag blir det laga mat i underjordiske kokegropar i skogen, der studentar og ansatte, Helen Johannessen og Anne Myklebust Lynngård, deltar aktivt med matlaging i friluftskjøkkenet.

Utendørskokk og øko-bonde Christian Høye og hans venn friluftsscenograf Øystein Nesheim laga veggie-konferansemat i friluftskjøkkenet. Du kan lære meir om korleis berekraft startar allereie i barnehagen og også om skogmat og urtemedisin ved forskar Philippe Badian.

 

Gjennom heile programmet var skogen fylt med aktivitetar utviklet i samarbeid med ressursar fra barnehagelærarstudentar og Karen Klepsvik som jobbar ved idrettsavdelingen ved Institutt for lærerutdanning ved høgskulen. Det blei bålbrenning-workshoper du kan vere med i undervisninga til barnehagelærarstudentar og lære å lage bål. Du kan også lære meir om den fornybare energikjelda høgdekraft, presentert av våre energiteknologistudentar og ingeniør Thomas Hårklau.

 

Ein dag var det drageworkshop med ein profesjonell kinesisk dragemakar, Solvei Hanmei Losnegård. Workshopen pågår i inngangspartiet på campus Kronstad med studentar på formiddagen. Etter lunsj deltar barnehagebarn fra Kniksen barnehage med å teste dragane og om dei flyr. I forlenginga av drage-workshopen vil ingeniørstudentar presentere prosjektet sitt innan karbon løysingar. Se fleire bilete i karusellen over.

 

Lars Schmidt ‘Tali’ er ein dansar og brobyggar i utkanten av kunst og dyp økologisk tenkning.  Gjennom heile Luftballett-programmet intervjua Lars Schmidt seg som ‘T Jay’, og arrangerte tesamlingar i ånden av den japanske te-seremonien, som finn stad på Luftballett-leiren.

T Jay:

Sensuelle finesser, Quietude

Fin grønn te

Det er åpenbart at kravene i det moderne samfunnet har en sterkt belastende og skadelig effekt på menneskers velvære og våre naturlige omgivelser.

I disse øktene blir det tilbudt plass til systemer for ombalanse.

Hvis tankene slapper av, slapper kroppen av. Hvis kroppen slapper av, slapper miljøet av. Hvis miljøet slapper av, slapper tankene …

Nye perspektiver, opplevelser og forståelse kan oppstå. Da i tidligere tider samuraier og adelsmenn fra det japanske aristokratiet møttes i den ydmyke rammen av te-seremonien, deres sverd og titler, akkurat som deres posisjoner og pågående virksomheter i samfunnet holdt seg utenfor rommet.

Navnet på te-rommet var Sukiya, som kan oversettes som ‘Abode of Emptiness’ eller ‘Abode of Fancy, bygget for å huse poetiske impulser’.

En god kopp grønn te, akkurat det.

Lars Schmidt bidrar også med ein video – I, the Land.

‘In the Okanagan, our understanding of the land is that it’s not just that we’re part of the land, it’s not just that we’re part of the vast system that operates the land, but that the land is us. In our language, the word for our bodies contains the word for land…’ Jeanette Armstrong, (Okanagan) writer, educator, activist

Videre vil han bidra til online nærvær av prosjektet gjennom ein serie videoer som observerar livet på leiren med fokus på vind og dens ulike måter å se på.

 

Økolog Benedicte Brun og kunstkonsulent Gitte Sætre med hjelp fra barn og voksne har etablert levende frøbanker i Storetveit og Vadmyra Barnehage.  På Svalbard har de bygget en frøbank. Men det finnes mange måter å sette frø i banken på! Luftballetten har fått være med på å så frøene, og frøbankene vil vokse fram i årene som kommer. Frøene kan spres videre gjennom barn og foreldre, kunnskap om spennende arter av matplanter vil få grobunn og tilpasse seg vestnorske forhold.

Benedicte Brun har også laga ein håndbok for Levende Frøbank. Her kan man bl.a. lesa om alle dei 38 artane som er blitt planta i frøbankane.

 

Luftballettkonferansen Framtidsforum.

Konferansen ledet av Ragnhild Freng Dahle og med sentrale aktørar innan feltet fornybar energi fann stad tirsdag 6. september til fredag 9. september 2016. Målet er å løfte fram og diskutere spørsmål om korleis vi møter energibehovet på ein berekraftig måte. I det gamle Hellas var luft elementet i å tenke – så dans i luften blir en metafor av øvelser i tenking. Tenking blir snakkende, og i skogkonferansene våre – mye snakking skjedde på løsningsorienterte tiltak i møte med menneskeskapte klimaendringer.

Bærekraft.

Bærekraft begynner i barnehagen. Et av høgskolens nyeste satsingsområder er barnehagelærerutdanning hvor bærekraft får et sentralt fokus. Hva vil dette si i praksis, og hvilke ringvirkninger vil en slik satsing skape i samfunnet? Kronstadskogen blir gjennom Luftballett Framtidsforum etablert som en sosial arena for nærmiljø og Høgskolen. Her vil økologi og bærekraft bli studert i praksis gjennom et matskogprosjekt i samarbeid med Bærekraftige Liv og økolog Benedicte Brun.

I første Framtidsforum var det fokus på arbeidet med matskoger og barn i Bergen og Senegal, og hva dette kan bety i et større perspektiv. Eli Bergsvik/OMEP er nylig pensjonert,og har lang fartstid fra barnehagelærerutdanninga på Høgskolen, samt organisasjonen OMEP (Organisation Mondiale Pour l`Education Prescolaire).

Pillippe Badian (Norge/Senegal) har arbeidet med permakultur siden 1994-95. Han etablerte matskoger med barn i Senegal på 90-tallet og har fulgt utviklingen i lokalmiljøet og hos de involverte barna i ettertid. I dag forsker han på skogmat og urtemedisiner fra forkjellige steder i verden. Benedicte Brun, økolog fra Bærekraftige Liv, etablerer matskog på Kronstad i samarbeid med Kniksen Barnehage og Høgskolen i Bergen.

Høyr konferansen her.

 

Energi.

I samtalen om energi gikk vi rett på et av de tøffeste spørsmålene storsamfunn og politikere hanskes med: Hvordan møter vi energibehovet på en bærekraftig måte? Hvem har ansvar for å utvikle og legge til rette for ny energi, og hvordan vil en omstilling påvirke våre daglige liv? Hvilke roller har næringslivet og det offentlige?

Rundt bålet i Kronstadskogen holdt vi løsningsorientert diskurs om veiene ut av fossilalderen. Bjørn Kjærand Haugland er hanggliderpilot og konserndirektør i DNV GL (Det Norske Veritas). Han har i dag blant annet ansvaret for DNVs strategiske agenda innen miljø, klima og bærekraft. Stina Ellevseth Oseland er stipendiat ved institutt for Geografi, UiB, og tilknyttet forskningsgruppen SpaceLab. Hun forsker på klima- og energiplanlegging i norske byer, med fokus på implementeringen av klimaplaner.

Hanggliderdansen Luftballett handler om innovasjonen som for tiden skjer innen feltet høydekraft, et av alternativene som kan prege framtidens energisystemer. I panelsamtalen får vi en introduksjon til denne teknologiutviklingen. Thomas Hårklau er med-gründer og daglig leiar i Kitemill AS. Medlem av styret i Voss Energi AS og Næringshagen på Voss AS. Gründer av VossVind AS, Noregs fyrste vertikale vindtunnel som opna i 2012. Elkraftinveniør utdanna ved HiB. Prabu Sai Manoj arbeider ved Kitemill, og har bakgrunn fra Indian Institute of Technology i Madras, India, samt TU Delft i Nederland, innen aerodynamisk ingeniørkunnskap og vindteknologi.

Høyr konferansen her.

 

Innovasjon.

Omtrent da Leonardo Da Vinci laget sine hangglider-skisser og drømte om å fly, begynte et akselererende løp av innovasjon, og skulle karakterisere de siste 500 årene av menneskets historie.

Innovasjon har skapt mange av problemene verden sliter med i dag. Hvilket samfunnsansvar er i dag knyttet til begrepene innovasjon – og hvilke typer roller vil innovasjon spille i et globalt økosystem som for tiden lider av for mye innovasjon?

Svein Gunnar Sjøtun og Natalia Mæhle fra Mohn Center of Innovation reflekterer over konseptet og typen samfunnsansvar som er knyttet til i dag. Svein Sjøtun er stipendiat ved Senter for innovasjon ved Høgskolen i Bergen, hvor han jobber med innovasjonsforskning. Natalia Mæhle er lektor ved Senter for innovasjon, Høgskolen i Bergen. Natalia har doktorgrad fra Norges handelshøyskole og forsker på innovasjon, miljømat, forbrukeratferd og sosiale medier.

En gruppe tidligere studenter ved HiB forklarer hvordan de ikke bare planlegger å fange – men også å rense Co2 og lage nye produkter. Bergen Carbon Solutions AS er et oppstartsselskap etablert av tre kjemiingeniører som fullførte bachelorgraden ved HiB i 2016. Deres CO2-renseprosjekt vant klimaprisen, og er nå nominert til Lehmkuhl-prisen for den beste oppgaven.

 

Utopi.

Det grønne skiftet er et vågestykke, en omstilling, en satsing på et liv som blir annerledes enn vi kan forestille oss. Hangglider akrobatikk, som innebærer loop av hangglider, er også en gammel utopi, virkeliggjort ved bruk av sentrifugalkraft og ny teknologi. Det grønne skiftet handler også om hvordan vi tar i bruk den kjente og den ukjente teknologien, og hvordan vi organiserer samfunnet for å få det til – og hva er vel et bedre tidspunkt for å tenke på det enn 500-årsjubileet for Thomas Moores Utopia.

I Luftballettens siste framtidsforum møtte vi mennesker som har turt å satse på det de tror på, fra ekstremsport og naturvern til muliggjøring av det grønne skiftet. Her tenker de høyt sammen om å skape et rettferdig og bærekraftig samfunn. Jon Gjerde er verdensmester i akrobatisk hangglider, amnesty-aktivist, økobonde og vindkraftgrunder. Lars-Henrik Paarup Michelsen er daglig leder i Norsk Klimastiftelse. Anders Flatlandsmo brakte grønnsaker fra Sogn Landbruksskole til konferansedeltakerne.

Høyr konferansen her.

 

Utopia-jubileet vart feira med visning av VR-filmen Utopia Diorama, en 360 graders/virtual reality tolkning av Sir Thomas More`s Utopia (1516).

 

Margrethe Kolstad Brekke laga òg podkastserien Radio Luftballett, der ho greip tak i ulike strøymingar innan det grøne skiftet. Podkasten blei utvikla i samarbeid med studentar på Climate Change Management, ein del av HVL i Sogndal. Lydvignetter og jingler er utvikla av Thorolf Thuestad og Hilde Annine Hasselberg. Lydopptak frå Luftballett Framtidsforum ved Thorolf Thuestad.

Medverkande i Luftballett:

Margrethe Kolstad Brekke, ansvarlig for det hele.

Benedicte Brun, økolog.

Bjørn Kjærand Haugland, hanggliderpilot og vice president of DNV GL (Det Norske Veritas).

Christian Høie, kokk.

Hilde Annine Hasselberg, sopran og komponist.

Thorolf Thuestad, komponist og lyddesigner.

Jon Gjerde, acro hg verdensmester.

Lars Schmidt, T Jay, tverrfaglig kunstner, videoproduksjon.

Nina Dronova, historiker og produksjonsassistent.

Olav Martin Bråtveit, hanggliderpilot.

Philippe Badiane, sosial entreprenør.

Ragnhild Freng Dale, ansvarlig for konferansen.

Randi Brecke sekretær.

Solvei Hanmei Losnegård, kite-kunstner

Øystein Nesheim, scenograf.

Pål Hoff, fotograf.

Samarbeidspartnarar frå høgskulen:

Anne Myklebust Lynngård, Gro Eide, Helene Johannesen, Karen Klepsvik, Marianne Presthus Heggem, Natalia Mæhle, Norbert Lümmen og Svein Gunnar Sjøtun

 

Utopia Diorama:

Concept/idea: Margrethe Kolstad Brekke/ North Sea Productions

Director: Hilde Annine Hasselberg production

Design: Øystein Nesheim

Production manager: Tine Marie Gullaksen

Photographer: Thomas Anthony Goodwin

Postproduction: Kjersti Nicole Larsen, Myreze AS

Composer: Rebecka Ahveinnievi

Vocals: Hilde Annine Hasselberg

Cello: Markus Evensen

Cast in order of appearance:

Sofia Sætre Sotolongo, Øystein Nesheim, Saia Oline Målen, Vilde Hagen Valen, Pascale Fisher-Cohen, Teresa Yeneva Pujalta Bah, Olaf Heggdal, Hilde Annine Hasselberg, Laurie Grundt, Ruth Borge, Margrethe Kolstad Brekke, Gitte Sætre (Frans Jacobi), Alicia Cohen, Linda Marie Westgård, Karin Blomgren, Tonje Indrøy, Tine Marie Gullesen, Marius Wågsæther, Markus Eriksen, Eirik Hunnes, Anne Stinessen, Nora Adwan, Trond Gullaksen, Thomas Anthony Goodwin and Mattias Arvasstson.

Thanks to:

Christian Høie, Paul Inge Vikingstad, Olav Andersen, Thomas Dalen Martin, Bergen Municipality and Cultural Council Norway.

Copyright: MK Brekke/North Sea Productions 2016.

Detaljer

Datering

2016

Kunstner

Margrethe Kolstad Brekke

Kategori

Performance, Uterom, Installasjon, Workshop, Temporært

Mål


Varighet: 6. september - 9. september 2016
Friluftskjøkken: 6. til 9. september kl.09.00
Luftballett: 6. til 9. september kl.12.00
Framtidsforum: 6. til 9. september kl.17.00
Berekraft i barnehagen: 6. september
Bål-workshop: 7. september kl.10.00
Drageworkshop: 8. september

Margrethe Kolstad Brekke

THE LUFTBALLETT HISTORY