Svalbard globale frøhvelv

Dyveke Sannes kunstverk lyser opp inngangspartiet til Svalbard globale frøhvelv og synliggjør bygget på avstand både i dagslys og mørke.


Vis på kart
Lukk kartet
Finn veien

Finn veien til Sval­bard glo­ba­le frøh­velv

eller
Finn stedet der du er nå
Velg transporttype:
Avbryt
  • Perpetual repercussion, av Dyveke Sanne, Fotograf: Mari Tefre
  • Perpetual repercussion, Dyveke Sanne, Fotograf: Jenny-Marie Johnsen
  • Svalbard globale frøhvelv, Svalbard, Fotograf: Dyveke Sanne
  • Perpetual repercussion, Dyveke Sanne, Fotograf: Jaro Holland
Klikk for å zoome

Om prosjektet

Om prosjektet

Inngangspartiet og kunstverket Perpetual repercussion er det eneste som er synlig av Svalbard globale frøhvelv. Selve bygget består av tre haller som er sprengt inn i fjellet, og skal romme inntil 4,5 millioner forskjellige typer matfrø fra hele verden. Frøene er duplikater av frøsamlinger fra mer enn 1400 genbanker spredt over hele kloden. Hvelvet er et tiltak for å sikre verdens frøbeholdning mot negative konsekvenser forårsaket av blant annet krig, forurensning og klimaendringer.

Barlindhaug Consult, som står bak arkitekturen, hadde tegnet inn en ti centimeter dyp nisje i taket og fasaden på inngangspartiet, noe som ga rom for et integrert kunstprosjekt. Dyveke Sanne har fylt taket og deler av fasaden med trekanter av høyreflekterende, syrefast stål i forskjellige størrelser. Sammen med andre lysbrytende elementer som dikroitisk speilglass (glass som viser ulik farge avhengig av lysforhold og temperatur) og prismer, speiler disse omgivelsene og kaster lyset tilbake i alle retninger. På dagtid i sommerhalvåret reflekterer kunstverket sollys og lys i omgivelsene, og i den lange mørketiden skinner bygget svakt ved hjelp av fiberoptisk lys som er lagt inn mellom stålvinkler og glass. Det lysende kunstverket utgjør også en kontrast til bygget som ligger inne i permafrosten og er stengt for offentligheten. Slik markerer og signaliserer verket frøhvelvets tilstedeværelse i det dramatiske Svalbardlandskapet året rundt.

Selv sier kunstneren om sitt verk: Frøhvelvets indre er beskyttet mot innsyn. Likevel reflekterer innholdet bestemte betydninger og en kompleksitet som rammer oss. Frøhvelvets eksistens minner oss på vår egen posisjon i helheten og jordas tilstand. Frøene er kopier av et mangfold som forplikter for en fremtid.

Fakta

Fakta

Besøksadresse

Svalbard globale frøhvelv, Svalbard

Kunstner
Ferdigstilt dato

24.02.2008

Prosjektansvarlig
Kunstkonsulent(er) i kunstutvalget

Jenny-Marie Johnsen

Arkitektkontor

Barlindhaug Consult AS

Byggherre

Statsbygg

Mottakerinstans

Arktisk frølager

Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Delvis tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til statlige nybygg

Del dette prosjektet