«Wittgenstein on Vacation»

Bli med på kunstferie til Wittgensteins hyttetomt 21 – 23. august 2015

 

Skjolden, Luster kommune i Sogn og Fjordane
Gjestekunstner: Siri Hjorth

Kunstprosjektet Wittgenstein on Vacation tar utgangspunkt i den østerrikske filosofen Ludwig Wittgensteins forhold til Norge, og kombinerer perspektiver fra bildekunst og filosofi. Prosjektet er igangsatt av kunstnerne Marianne Bredesen og Sebastian Makonnen Kjølaas, i samarbeid med Wittgenstein Stiftelsen. De inviterer til en kunstferie på Ludwig Wittgensteins feriested i Skjolden, med avreise fra Oslo den 21. august.

Wittgenstein begynte i 1914 byggingen av en liten hytte som kalles Lille Østerrike, på en bortgjemt fjellknaus utenfor Skjolden. Her, ved enden av Sognefjorden, verdens dypeste og lengste fjord, tilbrakte Wittgenstein mye tid fram til sin død i 1951. Mens han ferierte i Skjolden arbeidet han med sitt største verk – Tractatus Logico-Philosophicus – en bok som hevdet å ha løst alle de fundamentale problemene i filosofien, og er ansett som et vesentlig verk i det tyvende århundrets filosofihistorie. Det er altså mens Wittgenstein er på ferie, og oppholder seg i sin lille trehytte, at han skriver sitt største verk.

Selve hytta ble revet i 1957, og bare grunnmuren står igjen på hyttetomta. Materialene ble brukt i et nytt hus i Skjolden. I prosjektet Wittgenstein on Vacation vil de involverte kunstnerne selv reise på ferie til stedet i tre dager, og inviterer publikum med i en kunstnerisk prosess.

Wittgenstein var opptatt av handlingen som noe som manifesterer språket. Kunstnerne Marianne Bredesen og Sebastian Makonnen Kjølaas ønsker å formidle Wittgensteins filosofiske tanker gjennom visuelle framstillinger og handlende nytolkninger. De vil skape en eksperimentell og utforskende opplevelse som aktivt forholder seg til de unike omgivelsene. Gjennom samlingen på Lille Østerrike vil Bredesen og Kjølaas utforske hva kunstneriske handlinger kan utrette når de foregår på et historisk ladet område. Prosjektet stiller spørsmål som: Innehar kunsten et språk som overgår dagligtalen? Har utsikt noe med innsikt å gjøre? Kan man virkelig jobbe mens man er på ferie?

Etikk og estetikk er i følge Wittgenstein to sider av samme sak, en påstand som også har vært en drivkraft for prosjektet. Wittgenstein on Vacation har som mål å skape større oppmerksomhet rundt Wittgenstein her i Norge.

PRAKTISK INFORMASJON:
Wittgenstein on Vacation vil foregå ved Wittgensteins hyttetomt den 22. august 2015. Det vil gå buss fra Oslo til Skjolden fredag 21. august, med avgang kl. 11.00. Det tilbys overnatting på Vassbakken Camping fra 21. til 23.08 og busstransport tilbake til Oslo på søndag. Transport og opphold er gratis, men antall plasser er begrenset. Om du ønsker å være med på kunstferie, send en epost til:
post@wittgensteinonvacation.no

 – – –

Prosjektets nettside vil bli et aktivt arkiv for prosjektets produksjon. Ønsket er å gi filosofisk interesserte, så vel som ferierende, ulike tolkninger av Wittgensteins tanker og liv. Den vil inneholde bilder, dokumentasjon og video og tekster av blant andre Knut Olav Åmås, Rune J. Falch, Mikael D. Brkic, Marianne Bredesen og Sebastian Makonnen Kjølaas. Nettsiden er utviklet av Michael Hare og vil lanseres i slutten av august. Det vil i etterkant bli utgitt en publikasjon.
www.wittgensteinonvacation.no

Prosjektet er støttet av Kunst i offentlige rom, KORO (URO).

Arrangør

Sted

Skjolden

Dato / Tidspunkt

21.02.2015 – 23.02.2015

Del denne artikkelen