Tarje Eikanger Gullaksens Benk til Jernaldergården

Tirsdag inviterer Arkeologisk museum og Statsbygg til den offisielle åpningen av det nye besøkssenteret ved Jernaldergården på Ullandhaug, og av kunstprosjektet til bygget; skulpturen Benk av Tarje Eikanger Gullaksen.

Arbeidet Benk av Tarje Eikanger Gullaksen ble vist første gang på Skulpturbiennalen i 2015. Foto: Tarje Eikanger Gullaksen

Bronseskulpturen Benk av Tarje Eikanger Gullaksen er en 4,67 meter lang avstøpning av det som opprinnelig var bærebjelken i The Clive House i Kolkata, India. Huset var en portugisisk fabrikk inntil 1753. Da ble det overtatt, utvidet og ombygget til en av Indias første britiske residenser av Lord Robert Clive, kommandør og sjef for Britisk India. Selv bodde han der bare i fem år.

Fra 1947 har Clive house vært okkupert av bengalske flyktningfamilier som bor der den dag i dag. Huset er omgjort og takbjelken er flyttet ut på husets gårdsplass der den er et sosialt midtpunkt og møteplass. Clive House har lenge vært planlagt omgjort til et historisk museum. Spørsmålet Gullaksen stiller med sin avstøpning er; hva tar vi vare på og hva forkaster vi når historier skal fortelles? Er det Robert Clives ́ eller flyktningenes historie som skal fortelles? Skulpturen blir som et monument over kompleksiteten i bygningens historie der kolonimaktens vekst og forfall knyttes sammen med flyktningenes historie, og insisterer på at deres ulike fortellinger har likeverdig historisk verdi.

Tarje Eikanger Gullaksen (f. 1973) er utdannet ved Kunstakademiet i København og jobber med skulptur, tegning, film og tekst. Han er representert ved Krome Gallery i Berlin, og har blant annet stilt ut på Unge Kunstneres Samfund i Oslo.

Jarnaldergården er et gårdsanlegg fra folkevandringstida, cirka 350–550 e. Kr. Gården ligger på toppen av Ullandhaug med utsikt over Nord-Jæren og Hafrsfjord. Besøkssenteret inneholder kafé, butikk og en avdeling for formidling som skal presentere hvordan folk levde i jernalderen, og et utvalg av arkeologisk materiale. Det er forventet 20 000 besøkende i året.

Program for åpningen:
Kl. 12.00 Velkommen ved Inger Horve, husfrue og driftsansvarlig på Jernaldergården
Nøkkelseremoni
Tale om kunstprosjektet ved Stine Arnet Høyem, kunstfaglig rådgiver i KORO
Hvordan skal Besøkssenteret brukes? ved avdelingsleder Brynja Bjørk Birgisdottir, Avdeling for formidling, Arkeologisk museum
Servering
Kaffe og kake
Kl. 14.00 Slutt

Detalj av Tarje Eikanger Gullaksens arbeid Benk. Foto: Tarje Eikanger Gullaksen

Del denne artikkelen