Pris til Memory Wound

Memory Wound av Jonas Dahlgren vant Innovation By Design Award for 2014. Minnestedet kom også på Domus Magazine sin liste Best Art 2014.

Innovation by Design Awards gis til designere og bedrifter som har jobbet sammen for å løse utfordringer, på en måte de ikke kunne ha gjort alene. Konkurransen ble nå arrangert for tredje år på rad, og omfatter ti kategorier som vurderes av et bredt utvalg av designere og design-engasjerte ledere. De nominerte ble vurdert med utgangspunkt i funksjonalitet, originalitet, skjønnhet, bærekraft, brukerinnsikt og kulturell påvirkningskraft.
I kategorien rom, gikk Minnestedet etter 22. juli – Memory Wound av Jonas Dahlberg Studio av med seieren.

Jonas Dahlberg

Jonas Dahlberg

I februar 2012 ble forslaget fra svenske Jonas Dahlberg utpekt som vinner av konkurransen for minnested, etter en internasjonal prekvalifisering og en lukket konkurranse. Dahlbergs forslag til minnested på Sørbråten er et fysisk kutt, et sår i naturen, som på en konkret og brutal måte reflekterer tapet av ungdommene som ble drept på Utøya. Navnene på de drepte er tenkt inngravert på en av steinveggene som åpnes gjennom «kuttet» i fjellet.

Jonas Dahlbergs forslag til minnested på Sørbråten i Hole gjenskaper den fysiske fornemmelsen av tap, og reflekterer slik såret som ble påført ofrene, de pårørende og hele nasjonen på Utøya sommeren 2011. Steinmasse som tas ut på Sørbråten vil brukes i minnestedet i Regjeringskvartalet, og slik skape en forbindelse mellom de to åstedene for terrorhandlingen.

Memory Wound kom også med på Domus Magazine sin liste Best Art 2014, som inkluderer 15 installasjoner, utstillinger og proaktive prosjekter.

Del denne artikkelen