Lek og utforsking på Haukeland universitetssykehus

Fargerike verk som inviterer til lek og utforsking er sentrale i det nye barne- og ungdomssenteret ved Haukeland universitetssykehus, som åpnes i dag.

Color Cloud, av Miriam Sleeman og Thomas Sloan. Når det er fredelig i lokalet, pulserer to prismeaktige ledlys-tavler sakte i abstrakte fargemønstre. Men når noen nærmer seg responderer verket dynamisk og fargene pulserer med stigende intensitet og tempo til personen går videre. Fotograf: Pål Hoff

To nye bygg skal samle alle tilbud innen psykiatri og somatikk til barn og unge ved Haukeland universitetssykehus, og det første står nå ferdig. Kunstprosjektene som er gjennomført for bygget bidrar til en atmosfære av omsorg og ro i et miljø der mange kan oppleve usikkerhet.

Se flere bilder av kunstverkene her 

I inngangspartiet henger det digitale, lysbaserte kunstverket Colour Clouds av Miriam Sleeman (UK) og Thomas Sloan (AU). Når det er fredelig i lokalet, pulserer to prismeaktige ledlys-tavler sakte i abstrakte fargemønstre. Men når noen nærmer seg responderer verket dynamisk og fargene pulserer med stigende intensitet og tempo til personen går videre.

Anne Knutsdatter Wille (NO) har skapt verket Barn som helter – helter som barn. Hennes vare, fine blyanttegninger er forstørret og overført til glassvinduer ved hovedinngangen og mot svømmehallen. Tegningene er inspirert av drøm, fantasi og gamle folkeeventyr, og inviterer inn i en leken og litt skummel verden.

Barn som helter – helter som barn, Anne Knutsdatter Wille. Fotograf: Pål Hoff

Det var en gang, Ida Carolyn Helland-Hansen. Fotograf: Pål Hoff

Med verket Det var en gang har Ida Carolyn Helland-Hansen (NO) laget fargerike mønstre som også fungerer som ledelinjer i gulvet i en av sykehusets sentrale korridorer. Ledelinjene viser vei til rom og avdelinger, men er også et miljøskapende element som kan engasjere de unge pasientene.

 

Perler, Mari Røysamb og Ole Rósen. Fotograf: Pål Hoff

I de nyanlagte hagene utenfor pasientrom og undersøkelsesrom har kunstnerduoen Mari Røysamb og Ole Rósen skapt verket Perler: Tre store perler i høypolert stål med ulike mønstre. Skulpturgruppen Invers XI, Invers XII og Invers XIII av Petter Hepsø viser tre ponnier i ulike størrelser, utført i bronse. Et restaurert keramisk veggrelieff fra 1968 av Frans Widerberg, er satt opp på fondveggen i den nye senterets svømmehall.

 

Rytterfrise (1968, konservert og omplassert), Frans Widerberg. Fotograf: Pål Hoff

Del denne artikkelen