Avduking av Wittgensteinmonument

Et monument til Ludwig Wittgenstein avdukes nær filosofens hytte i Skjolden i Sogn og Fjordane lørdag den 25. august kl. 13:00. Det har form av en stor, snakkende munnhånd.

Bildet er fra reisen med Wittgensteinmonumentet mellom Dovre og Skjolden den 17. august 2018. Fotograf: Falkeblikk

Wittgenstein-monumentet er utviklet av Sebastian Makonnen Kjølaas, Marianne Bredesen og Siri Hjorth, og er sluttresultatet til trioens Wittgenstein on Vacation-serie. Gjennom en fire år lang fordypning i Ludwig Wittgenstein (1889-1951) har prosjektet hatt som mål å markere den østerrikske filosofens forhold til Norge gjennom en serie performative inngrep. Disse avsluttes med avdukingen av en monumental, snakkende skulptur. Det syv meter lange monumentet ved Eidsvatnet avbilder en munnhånd. Den er utformet i furu av treskjærere Njål Andreassen og Bård Bjørndalseter på Hjerleid Håndverkssenter, etter en keramisk modell av Kjølaas og Bredesen.

Utformingen av monumentet viser både til Wittgensteins bror Paul, som mistet sin arm under første verdenskrig, og til On Certainty, en serie notater Wittgenstein skrev mot slutten av sitt liv. Notatene er relatert til temaene kunnskap, tvil, skepsis og sikkerhet og har utgangspunktet i Wittgensteins svar på avhandlingen Et bevis på den eksterne verden av G. E Moore. Her forsøker Moore å bevise at det er en verden utenfor våre sanser, ved å holde opp hånden og si «her er èn hånd». I lys av broren Pauls manglende hånd kan man spekulere i årsaken til Wittgensteins fascinasjon for denne uttalelsen.

Utformingen av monumentet viser både til Wittgensteins bror Paul, som mistet sin arm under første verdenskrig, og til On Certainty, en serie notater Wittgenstein skrev mot slutten av sitt liv. Fotograf: Falkeblikk

En modell av monumentet vises samtidig på Fondazione Prada, Ca ‘Corner della Regina i Venezia i utstillingen Machines à penser, kuratert av Dieter Roelstraete.

I forbindelse med avdukingen vil publikasjonen Wittgenstein on Vacation lanseres. Den har tekster av Dieter Roelstraete, Bo Krister Wallström og kunstnertrioen, og er støttet av Fritt Ord.

Wittgenstein-stiftelsen i Skjolden er dedikert til å fremme Wittgensteins lokale betydning i Skjolden. Inntil nylig var Wittgensteins hytte relokert nær Skjoldens sentrum og brukt som feriehus. Stiftelsen har nå anskaffet byggematerialet fra det opprinnelige huset, og i juni 2019 vil flytting og restaurering av hytta til sin opprinnelige arkitektoniske form bli fullført. Sammen med monumentet skal det skape et historisk og kulturelt møtepunkt i Sogn og Fjordane.

Monumentets ferd til Skjolden ble filmet, og kan sees her.

Del denne artikkelen