Åpning: Små monumenter av Lars Sandås

Lars Sandås’ «Små monumenter» retter søkelyset mot det åpne rusmiljøets tilstedeværelse og historie i Oslos byrom. Prosjektet markeres med appeller på Kunstnernes Hus 11. oktober klokken 18.

Lars Sandås’ «Små monumenter» retter søkelyset mot det åpne rusmiljøets tilstedeværelse og historie i Oslos byrom.
I eksil. Motivet er en slags slagscene med utgangspunkt i den store politiaksjonen på Nisseberget natt til 1. mai 1978. Under aksjonen fikk rusmiljøet støtte fra det politiet kalte langt mer profesjonelle demonstranter, og det brøt ut regelrette opptøyer. Politiet gikk inn med tåregass og hester, og en politibil ble veltet. Foto: Lars Sandås

Gjennom tre skulpturer løfter Sandås fram tre steder som har vært sentrale i historien om rusmiljøet i hovedstaden; Eika ved Akerselva, Plata ved Oslo S og Nisseberget i Slottsparken.

Det kongelige slott avslo søknaden om å sette opp ett av disse monumentene i Slottsparken. Det skulle minne om miljøet som i sin tid hadde tilhold der. Skulpturen som var ment for Nisseberget står derfor i eksil foran Kunstnernes Hus. De to andre monumentene er plassert på sine respektive steder; ved Eika på Grünerløkka, i form av en benk, og på Plata ved Oslo S, i form av en steinsokkel.

Den som skriver historien eier den, heter det. «Små monumenter» trekker frem de mindre eksponerte historiene om Oslo. Slik handler arbeidet om å omfordele synlighet. Flere hundre mennesker dør av rus – årlig.

Små monumenter er finansiert av KORO (URO) og er en videreføring av Sandås’ Narkoatlas – Oslo (2016), en fortelling om Oslos åpne rusmiljø fra det oppstod i Slottsparken i 1966 og frem til i dag.

Lars Sandås (f. 1984) er billedkunstner fra Oslo, utdannet ved KHIO i 2009. Han arbeider med grafikk, tegning, maleri, skulptur og publikasjoner. I sitt arbeid behandler han samfunnsmessige og politiske temaer som utenforskap, fordeling, urettferdighet og vold. Foto: Kim Sølve.

Program for markeringen:

  • Om prosjektet ved Bo Krister Wallström (KORO)
  • Appeller ved Arild Knutsen (Foreningen for Human Narkotikapolitikk), Mohamed Abdi (skribent og fast spaltist i Dagsavisen) og Ruben Steinum (Norske Billedkunstnere)
Arrangør

KORO i samarbeid med Kunstnernes Hus

Sted

Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17

Dato / Tidspunkt

11.10.2019 18:00 – 19:00

Del denne artikkelen